Właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle to owoce, których właściwości dawno temu odkryli Arabowie, ale Europejczycy dopiero zaczynają je doceniać. I są coraz bardziej zachwyceni.

Właściwości zdrowotne daktyli

To co odkryli Arabowie, potwierdziły badania naukowe. Daktyle zawierają wiele cennych składników, które są niezbędne dla naszego zdrowia.

Przede wszystkim zawarte w daktylach salicylany, witaminy A, K, C oraz z grupy B wspomagają pracę serca, układu krwionośnego i mózgu. Obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia krwi, tym samym zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, zawałom, wylewom i udarom, a więc najgroźniejszym chorobom cywilizacyjnym.

Zawarty w dużej ilości potas ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania układu nerwowego. Daktyle redukują poziom stresu i napięcia nerwowego, dlatego szczególnie wskazane są dla osób intensywnie pracujących umysłowo.

Daktyle zawierają dużą ilość węglowodanów, które w głównej mierze są cukrami prostymi, a więc łatwo przyswajanymi i zdrowymi. To one są głównym źródłem energii i dlatego włączone zostały do diety sportowców. Pomagają w szybkiej regeneracji organizmu po dużym wysiłku. Cukry te nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, ale osoby cierpiące na cukrzycę powinny zachować ostrożność w ich jedzeniu.

Owoce daktylowca są wysokokaloryczne, 100 g to ok. 270 kcal, ale zawarty w nich błonnik zmniejsza ryzyko przytycia. Daktyle przeciwdziałają zaparciom i przyśpieszają przemianę materii, dlatego mogą spożywać je osoby będące na diecie.

Daktyle zawierają antyutleniacze i związki fenolowe, które zwiększają odporność organizmu i pozwalają na samodzielne zwalczanie chorób, stanów zapalnych. Szczególnie należy jeść je w okresie wzmożonych infekcji jesiennych i wiosennych. Wykryto również pozytywne działanie daktyli w walce z chorobami nowotworowymi układu trawiennego. Skutecznie wspomagają metody leczenia konwencjonalnego.

Na rynku dostępne są daktyle świeże i suszone. Te pierwsze są smaczniejsze i bardziej soczyste, ale te drugie znacznie tańsze. Należy zwracać tylko uwagę, by nie zawierały konserwantów.

Źródło: https://www.zdrowedaktyle.pl

Share

Leave a Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge