Jak filtrować wodę? 3 sposoby

Jak filtrować wodę 3 sposoby

Gdy stoimy przed półką sklepową wypełnioną po brzegi różnego rodzaju butelkami wody, nie zawsze wiemy, na co się zdecydować. Dźwiganie całej zgrzewki nie jest czymś strasznym, jeżeli w grę wchodzi dbanie o swoje zdrowie i picie czystej, niezanieczyszczonej wody. Są jednak prostsze sposoby, które nie wymagają wyjścia z domu i zbyt wielkiego wysiłku fizycznego. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem.

Filtrowanie wody jest bardzo ważnym procesem. Niektóre jego metody mogą wydawać się kontrowersyjne, a inne prymitywne, ale trzeba pamiętać, że picie surowej wody prosto z kranu może nieść ze sobą poważne konsekwencje kończące się nawet poważnymi chorobami (np. czerwonka).

Metoda 1: Dzbanek do filtrowania wody

Z tym sposobem wiąże się sprawdzanie i wymienianie filtra raz w miesiącu, jednak włożone koszty w oczyszczenie wody szybko się zwracają, gdyż cena dzbanka wynosi około 20 złotych (w ciągu 4 tygodni przefiltruje nawet 100 litrów wody), zatem litr przefiltrowanej wody to tylko niewiele ponad 20 groszy (po dodaniu ceny za filtr: 40 groszy).  Urządzenia te są proste w użyciu i sprawdzą się w każdym domu. Za przykład może służyć jeden z dzbanków filtrujących Dafi – Luna 3,3 L. Stosowany do niego filtr wzbogaca wodę w magnez, pokrywając ponad 20% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Jednocześnie nie jest go tak dużo, by woda użyta później w czajnikach i żelazkach gromadziła i osadzała kamień.

Dzięki tego typu dzbankom woda jest pozbawiona zanieczyszczeń, a my mamy pewność, że to, co pijemy, jest zdrowe.

Metoda 2: Gotowanie

Mało kto wie, że zbyt mocno podgrzana woda bardziej szkodzi niż pomaga. Im dłuższy proces, tym więcej ubywa czystej wody, a zostają zagęszczone substancje rozpuszczone. Pięć minut wrzenia wystarczy, aby zdezynfekowana woda była pozbawiona odparowanych zanieczyszczeń. Po schłodzeniu jej do tego stopnia, by można ją było wypić, wszystkie ożywione patogeny będą już skutecznie zlikwidowane. Dodatkowym atutem jest to, że ta metoda nie zmienia smaku wody.

Metoda 3: Nadmanganian potasu

Przy tym sposobie możemy poczuć się jak domowi chemicy. Co należy zrobić, aby ten silny utleniacz zadziałał jak należy? Trzeba dodać go do wody w takiej ilości, by zmienił roztwór na lekko różowy. Następnie odczekujemy około dwa kwadranse. Ta metoda nie jest groźna. Jedynie ciągłe jej stosowanie (np. cały rok bez przerw) może przynieść jakieś konsekwencje.

Plusem stosowania nadmanganianu potasu jest jego cena, dostępność (znajdziemy go w każdej aptece) i wydajność.

Nadmanganian potasu ma także inne zastosowanie – można go używać przy odkażaniu ran i grzybicy.

Zarówno ten sposób, jak i wymieniony powyżej zabijają szkodliwe drobnoustroje, lecz nie usuną zanieczyszczeń chemicznych, co ma miejsce w przypadku dzbanka do filtrowania wody. Zalecamy płynną formę tego utleniacza, gdyż szybciej się rozpuszcza i łatwiej można odmierzyć potrzebną nam dawkę.

Warto zwrócić uwagę na kwestię czystej wody. Zestawienie ją z tą, która płynie w rurach, może doprowadzić do ciekawych wniosków. Jeżeli zależy nam na dobrym smaku wody i przede wszystkim nie zatruwaniu naszego organizmu, powinniśmy spróbować chociaż jednej z przedstawionych metod.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok