Czy wszystkie produkty nadają się do przechowywania w pojemnikach próżniowych?

Chyba każdy z nas szuka najskuteczniejszego sposobu na przedłużenie świeżości swojego jedzenia. Kiedyś musiała wystarczyć sól, chłód czy suszenie, by żywność była trwała, dziś mamy np. pojemniki próżniowe, w których z powodzeniem możemy przedłużyć świeżość żywności nawet o 5 razy dłużej niż gdybyśmy przechowywali ją w sposób tradycyjny. Na czym polega przechowywanie próżniowe i czy każdy rodzaj żywności można w ten sposób przechowywać?

Przechowywanie jedzenia w pojemnikach próżniowych

Często robiąc zakupy kusimy się na różnego rodzaju promocje, w wyniku czego przynosimy do domu wiele więcej jedzenia niż zakładaliśmy. W święta lub z okazji innych uroczystości przygotowujemy zaś sporo jedzenia, które zostaje po świątecznym obiedzie czy przyjęciu. Co więc robić z nadmiarem jedzenia, by go nie marnować i nie wyrzucać? Jednym z najprostszych sposobów na to, by jedzenie było długo świeże i trwałe jest przechowywanie go w pojemnikach próżniowych. Próżnia to brak dostępu powietrza- jedzenie, więc się nie psuje, nie jełczenie, nie wilgotnieje ani nie wysycha. Żywność (tak produkty jak i surowe dania) zachowują swoją świeżość, ale i formę, smak i aromat. Przekłada się to na oszczędność i podnosi jakość jedzenia. Pojemniki próżniowe sprzedawane są najczęściej w całym kompletach kilku sztuk (np. marka SeeYoo oferuje zestaw pięciu designerskich pojemników), co pozwala na przechowanie różnych produktów i różnej ich ilości. Pamiętać jednak trzeba, iż przechowywanie jedzenia w pojemnikach z próżnią nie jest zamiennikiem lodówki- włożona do pojemnika zupa, mimo, że jest zabezpieczona przed dostępem powietrza, powinna prawidłowo stać jeszcze w lodówce.

Przechowywanie próżniowe ma bardzo wiele zalet, wśród których można wymienić choćby takie:

– próżnia zapobiega wilgotnieniu suchych pokarmów, a żywność zawierająca w sobie wodę chroniona jest prze

– próżnia zapobiega jełczeniu i rozwarstwianiu się oleju, jest więc odpowiednia dla pokarmów tłustych,

– próżnia chroni żywność przed bakteriami, insektami i pleśnią,

– próżnia to dobry sposób na marynowanie jedzenia- marynata w pojemniku próżniowym wnika zdecydowanie lepiej w mięso czy rybę,

– jedzenie przechowywane próżniowo zachowuje 100% swojego smaku, aromatu oraz wartości odżywczych.

Jakie produkty możemy przechowywać w pojemnikach próżniowych?

W pojemnikach można przechowywać niemal każdy rodzaj żywności- zarówno surowe produkty jak i gotowe dania czy półprodukty poddane obróbce. Do przechowywania próżniowego nadają się więc wędliny i sery, mięsa surowe i pieczone, drób, ryby, zupy, sosy, dania z makaronu i sypki makaron, owoce i warzywa, kawa, herbata, a nawet chleb czy ciastka, etc.

Przechowywanie próżniowe sprawia, iż daną żywność możemy spożyć nawet po wskazanej ilości dni:

  • owoce – nawet do 14 dni,
  • twaróg – 9-12 dni,
  • warzywa – nawet do 3 tygodni,
  • produkty sypkie: kawa, herbata, makaron, ryż- nawet do 12 miesięcy,
  • pieczywo, mięso, ryby – nawet do 8-10 dni,
  • zupy – do 12 dni,
  • żółty ser – nawet do 2 miesięcy.

Reasumując, przechowywanie próżniowe żywności posiada wiele zalet. Izoluje żywność od innych zapachów, przedłuża ich świeżość, a także świetnie porządkuje zawartość w lodówce czy w zamrażarce.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok