Cydr może stać się naszym napojem narodowym

cydr

Cydr to niskoalkoholowy napój produkowany z jabłek. Jeszcze niedawno mało kto interesował się cydrem, większość kojarzyła go jako jabola niż popularny i doceniany na zachodzie trunek.  Produkcja zwiększyła się w zeszłym roku kiedy wyprodukowano 2 miliony litrów napoju, w tym już do sierpnia 8 milionów. To nadal statystycznie niewiele, ale może się to zmienić wraz z embargo wprowadzonym przez Rosję na nasze jabłka. Politycy zapewniają, że dołożą wszystkich starań, aby jeszcze bardziej zwiększyć opłacalność produkcji cydru.

Czy cydr może stać się polskim produktem narodowym? Ma ku temu wszelkie możliwości. Polska produkuje rocznie 3 miliony ton jabłek . Polscy producenci są mocni, ponieważ łączą się w grupy i dzięki dotacją unijnym sporo zainwestowali. Ministerstwo Gospodarki szacuje, że rynek cydru w ciągu następnych 5 lat może osiągnąć wartość 2,5 proc. wartości rynku piwa, co odpowiada 90 mln litrów.

Share

Leave a Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge